JIN SHIN DO®, WAT IS DAT?Jin Shin Do® (hierna JSD®), “De weg van de mededogende geest”, is een bijzondere combinatie van Japanse acupressuur technieken, de klassieke Chinese filosofie/ theorie, de segmenttheorie van Wilhelm Reich, “Body Focusing technieken”, de Taoistische filosofie en Qi Qong oefeningen met als basis de acht Wonder-meridianen. Deze wondermeridianen noemt men in de acupunctuur ook wel de Extra-meridianen.

Zowel psychische- als fysieke spanningen veroorzaken blokkades, die zich manifesteren als spanningspunten langs de wondermeridianen. Door verbinding te maken tussen twee punten langs de meridianen worden deze blokkades bij Jin Shin Do opgeheven. Daarbij hanteert de (JSD®) therapeut de diverse combinaties die hij in de JSD® opleiding geleerd heeft. Hierdoor wordt de ontwikkeling van je eigen kracht gestimuleerd. Het geeft een diepe ontspanning en verhoogt het bewustzijn van zowel lichaam als geest. De segmenttheorie is ontwikkeld door de Westerse geleerde, dr. Wilhelm Reich. Een vergelijkbare theorie kan gevonden worden in vroegere Taoïstische beschrijvingen van energieringen die rond het lichaam cirkelen (zie bijv. boeken van Chi Nei Tsang, Mantak en Maneewan Chia). Reich zei dat spierspanning of pantser, psychologische pantsering weerspiegelt. Meestal hebben mensen geen weet van hun eigen “pantser”. Deze spierspanning bestaat om ons te beschermen tegen de bewuste gewaarwording van onze behoeften en gevoelens. Voorbeelden van spierpantsers zijn onder andere last van de ogen (iets niet willen/kunnen zien), last van de oren (iets niet willen/kunnen horen) en constipatie (het niet los kunnen laten).

Nogmaals, deze blokkades zijn meestal onbewust ontstaan omdat ze hoogstwaarschijnlijk toen nodig waren (uit zelfbehoud bijv.). Het lijkt erop dat dit is om ons onbewust te maken van de spanning zelf, welke in de loop der tijd door ons als normaal gevoeld wordt. De praktijk wijs uit dat als personen anders leren omgaan met die problemen, de spanning in de spieren verdwijnt. Jin Shin Do® kan hierbij een hulpmiddel zijn, immers bij spierspanning en blokkades kan de Chi (prana, energie..) niet onbelemmerd stromen. Wat is de oorzaak van die spanning/blokkade en hoe kan dit worden opgelost? Jin Shin Do® werkt hier op een holistische manier dus op Lichaam en Geest. Bij Jin Shin Do® werken behandelaar en behandelde samen om deze blokkades op te heffen om de Chi weer te laten stromen. Het is net als met het afpellen van een ui, als je één vel weg haalt, zit er weer een nieuw vel onder, dus er is meer dan één laag in een bepaalde gebied van ons lichaam. We kunnen op een bepaald niveau ontspannen zijn en op een andere (diepere) niveau gespannen.

Terwijl je opgeleid word tijdens de Jin Shin Do® opleiding maak je dit onvermijdelijk allemaal mee. Je wordt onder andere geholpen om in jezelf binnen te komen, jezelf en de anderen beter te leren kennen en je van je blokkades bewust te worden.

Het is niet alleen de combinatie van Westerse en Oosterse technieken die het verschil van JSD® maakt, maar ook het feit dat JSD® geen massage is en de klant tijdens de behandeling niet uitgekleed hoeft te zijn.

Voor de Jin Shin Do® opleiding is geen vooropleiding vereist. Iedereen kan bijvoorbeeld in twee lesdagen de opleiding Nek-Schouder release, of Gezichts ontspanning leren. Ook voor mensen die beroepsmatig met Oosterse- of Westerse geneeswijzen bezig zijn, is de Jin Shin Do® opleiding een waardevolle aanvulling op hun kennis.

Voor meer informatie Zie Contact.


 

© mariaedithiin.nl - 2016
Power by Solgraphics Diseño